Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηλείας σε διεθνή συνάντηση για την υλοποίηση του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας interreg va greece-italy 2014-2020 , και του έργου με τίτλο :«Cross Border Agrifood Incubators» και ακρωνύμιο (incuba)

 

8_F1720745809.jpg

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ                                      INTERREG VA GREECEITALY 2014-2020 , KAI ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ :

«CROSS BORDER AGRIFOOD INCUBATORS» ΚΑΙΑΚΡΩΝΥΜΙΟ (INCUBA)

Το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου σε διεθνή συνάντηση στο Μπάρι της Ιταλίας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «CROSS BORDER AGRIFOOD INCUBATORS» με ακρωνύμιο (INCUBA) –Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες , στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG VA Greece-Italy 2014-2020 .

Το έργο με το ακρωνύμιο INCUBA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregVA Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα”, και έχει ως γενικό στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης υφιστάμενων αλλά και δημιουργίας νέων θερμοκοιτίδων.

Επικεφαλής Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει ακόμα 4 φορείς, το Επιμελητήριο Ηλείας, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι – Ιταλία, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Απουλίας – Ιταλία και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι – Ιταλία.

Επίσης, συμμετέχουν χωρίς προϋπολογισμό ως συνδεδεμένοι εταίροι το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Περιφέρεια Απουλίας – Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Γενικός στόχος

Προκειμένου να ευνοηθεί και να υποστηριχθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα στις ΜΜΕ επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα απαιτείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των θερμοκοιτίδων το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δεσμούς με παράγοντες κλειδιά της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τις ανάγκες για καινοτομία, θα ενεργοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων μέσω μιας διαδικασίας διαμοιρασμού γνώσης και σχεδιασμού από κοινού νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Όλα αυτά απαιτούν πιο στενή συνεργασία μεταξύ φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που θα αποτελείται από επιχειρήσεις,  εργαστήρια καινοτομίας και ερευνητικά κέντρα.

ΕιδικοίΣτόχοι

  • Αναγνώριση και διάχυση νέων μοντέλων για μοντέλα startup επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα
  • Ενίσχυση και δημιουργία νέων μοντέλων θερμοκοιτίδων με προσανατολισμό στον αγροτοδιατροφικό τομέα σε Ελλάδα και Ιταλία
  • Διαμοιρασμός και υλοποίηση νέων κοινών πολιτικών για την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
  • Δράσεις εκπαίδευσης για τη βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των εμπλεκόμενων φορέων (Επιμελητήρια, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κλπ)
  • Δημιουργία προτύπου ποιότητας σε ΜΜΕ  του αγροτοδιατροφικού τομέα, της εστίασης και της φιλοξενίας και μελέτη εφαρμογής του.

 

Συνέδριο – Σεμινάριο

Η συνάντηση αφορούσε την οικοδόμηση ενός μοντέλου βιώσιμης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων. Το τετραήμερο πρόγραμμα κατάρτισης διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι, το ARTI και το CIHEAMBari. Το πρόγραμμα είχε στόχο να στηρίξει τη δημιουργία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως επίσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Απουλία και στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του προγράμματος κατάρτισης για τους υπεύθυνους επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων χωρίστηκε σε διαφορετικές ενότητες, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να διερευνήσουν την καθημερινή διαχείριση μιας επιτυχημένης θερμοκοιτίδας (συνοδευτικές υπηρεσίες, δικτύωση & ανοικτή καινοτομία, συγκέντρωση κεφαλαίων), προκειμένου να εκτιμηθεί η οικονομική βιωσιμότητά της και οι επιπτώσεις της στη χώρα.

Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εκπροσώπους εθνικών και διεθνών επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων οι οποίοι παρουσίασαν την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές και προκλήσεις για τις θερμοκοιτίδες. Τις επόμενες τρεις ημέρες, η κατάρτιση επικεντρώθηκε στην καθημερινή διαχείριση της θερμοκοιτίδας καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την επιβίωση της. Αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν την αξία των θερμοκοιτίδων και την επίδρασή τους στην τοπική κοινωνία αλλά και την επίδρασή της σε εθνικό επίπεδο. 

 

Στις εργασίες του συνεδρίου και προγράμματος κατάρτισης συμμετείχαν και εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Ηλείας ο οικονομικός προϊστάμενος , Μιχαλόπουλος Νικόλαος και  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου , Καρνάρος Αναστάσιος . 

Προηγούμενο Σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου συστάσεων-διαγραφών επιχειρήσεων το 2017
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας